Presentationsteknik – övertygande presentationer

Presentationsteknik

Utbildning om att presentera
Det är arbete bakom bra presentationsteknik

En kurs i presentationsteknik visar dig vad du behöver tänka på när du ska tala, berätta, informera eller utbilda andra människor. För att behärska konsten att fånga dina åhörares intresse och få dem att verkligen lyssna till vad du har att säga behöver du kunskap. Kunskap om hur du strukturerar upp innehållet, hur du presenterar det, vilka hjälpmedel du kan använda osv. En grundläggande regel är att visa respekt och ödmjukhet inför din publik genom att lyssna när någon kommenterar, påpekar eller bestrider något du säger. Att nonchalera, förlöjliga eller avbryta innebär att ditt förtroende som presentatör sjunker radikalt. Om du är ledare kan en kurs i presentationsteknik vara första steget mot ett kommunikativt ledarskap.

Utbildning som lär dig agera korrekt

Det finns förstås tillfällen då du är tvungen att avbryta. Om någon i publiken raljerar över ovidkommande saker, ägnar sig åt personangrepp eller är allmänt otrevlig ska du naturligtvis ingripa. Du måste då styra tillbaka till ämnet, vänligt men bestämt. En utbildning i presentationsteknik lär dig hur du kan agera på ett smidigt sätt vid sådana här besvärliga situationer. Det är bra att känna till knepen och metoderna att ta till när människor i publiken beter sig ouppfostrat och illa. Då känner du dig mycket mer trygg som talare och kan slappna av mer. Sedan finns det också tillfällen då någon faktiskt sätter dig på pottan. Du vet helt enkelt inte hur du ska bemöta kritiken, invändningen eller påståendet.

Steg 1 under utbildning i presentationsteknik

Steg ett i en utbildning som fokuserar på ämnet presentationsteknik är förberedelserna. Orsaken till att du inte kan bemöta eventuell kritik är oftast att du inte är tillräckligt förberedd. Det kan gälla antingen själva innehållet eller publikens kunskapsnivå och förväntningar. Att läsa på om fakta och att ta reda på vilken publik du ska tala inför och vad de känner till om ämnet är A och O för ett bra framförande. Du bör kontrollera lokalen, tekniken, materialet mm i förväg. Det är viktigt och gör att du kan koncentrera dig på presentationen och slippa bli störd av onödiga avbrott. Att du kommer i god tid innan ditt framträdande är förstås självklart.

Lärdomar om struktur

En utbildning tar upp alla dessa delar; struktur, förberedelse och genomförande med inledning, huvudinnehåll och avslutning. Du får lära dig hur du behåller vitaliteten genom hela framförandet och hur du undviker sövande långbänkar. Det kan vara svårt att få tiden att räcka till ibland. Men vill du uppfattas som ett verkligt proffs gör du klokt i att ta dig den tid som behövs. Om du har läst på ordentligt upplevs ditt framträdande som innehållsrikt, fylligt och genomtänkt. Är du oförberedd blir det istället platt och intetsägande. Presentationsteknik handlar mycket om tiden före presentationen, eftersom den är så viktig. Sedan handlar det naturligtvis även om själva framförandet.

Läran om presentationsteknik

En kurs lär dig att byta perspektiv och inse att du är där för lyssnarnas skull, inte tvärtom. Du står på den där scenen därför att de har valt att lyssna till dig, så lär dig knepen som gör att de inte ångrar sitt beslut. Läran om presentationsteknik säger att du bör tänka igenom mängden information som du tänker förmedla till mottagarna. Förmodligen kan du mycket om ämnet och är själv mycket intresserad av det. Det kan vara lätt att förivra sig och överösa lyssnarna med fakta. Sätt dig på åhörarens bänk en stund och fundera på vad du skulle vilja höra om du var i dennes situation och hade dennes kunskaper.